Leefgebied Open Grasland
voor bescherming van weidevogels en planten
In het natuurbeheerplan geeft de provincie aan voor welke gebieden in Fryslân subsidie kan worden aangevraagd voor het beheer van natuur, agrarische natuur en landschapselementen en wat de voorwaarden hiervoor zijn.
Deze kaart geeft een indicatie over de subsidiemogelijkheden. Agrarisch natuur- en landschapsbeheer kan alleen worden aangevraagd binnen de leefgebieden. Een natuurbeheertype geeft aan waarvoor, mits opengesteld, subsidie aangevraagd kan worden. De ambitiekaart geeft aan welk beheer op langere termijn wenselijk is. In het Natuurbeheerplan Fryslân 2024 kunt u hierover meer lezen.
Op onderstaande kaart is te zien welke gebieden in Fryslân onderdeel zijn van Natuurnetwerk Nederland (NNN). Het NNN is een netwerk van natuurgebieden met belangrijke (inter)nationale natuurwaarden. Het NNN is de ruggengraat voor de ontwikkeling van natuur in de provincie.
Het natuurnetwerk zoals het op onderstaande kaart staat, begrenst het gebied dat voor natuurontwikkeling in aanmerking komt. Niet ieder perceel binnen het natuurnetwerk is nu dus al natuurgebied. Sommige gebieden moeten nog ontwikkeld worden. Dat gebeurt bijvoorbeeld aan de hand van natuurbeheerplannen. Ook de Natura 2000-gebieden zijn onderdeel van het NNN. Op deze pagina kun je zien in welke gebiedsontwikkelingsprojecten de provincie Fryslân het natuurnetwerk ontwikkelt.
De legger is een besluit in de vorm van een kaart. Hierin is vastgelegd wie onderhoudsplichtig is voor een waterstaatswerk en wat die onderhoudsplicht inhoudt. En aan welke ligging, afmetingen, vorm en constructie een waterstaatswerk zou moeten voldoen. Een waterstaatswerk is een water, dijk, ondersteunend kunstwerk (bijvoorbeeld een gemaal, stuw of duiker) of waterbergingsgebied.
Een landelijk subsidiestelsel
Agrarisch land is altijd een belangrijk leefgebied geweest voor veel soorten dieren en planten. Om alle kwetsbare soorten in dit landschap te beschermen, is er een landelijk subsidiestelsel: het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb).
Collectief Súdwestkust zorgt voor de uitvoering van dit subsidiestelsel in haar werkgebied.
In ons werkgebied onderscheiden we:
voor bescherming van weidevogels en planten
voor bescherming van natte en droge landschapselementen
voor de kwaliteit van het boezemwater
Vastleggen CO2, Reduceren uitstoot broeikasgassen, Vernatten, Opvangen waterpieken en droogte, Omgaan met verzilting