De rol van Collectief Súdwestkust in het provinciaal Ganzenbeleid
Het beheer van ganzen is gebaseerd op provinciaal beleid. De rol van het Collectief hierin is voornamelijk het behartigen van de belangen van de boeren in ons werkgebied, omtrent ganzenbeheer, richting de provincie. Met behulp van de aanwezige kennis en contacten trachten we boeren waar nodig te ondersteunen en te adviseren. Meer informatie en achtergrondstukken omtrent het provinciaal Ganzenbeleid is terug te vinden op deze pagina van de provincie Fryslân.
Waarom Ganzenbeleid
De provincie Fryslân hanteert de Fryske Guozzeoanpak 2017-2020. Dit bestaat uit het in evenwicht houden van het beschermen én het bestrijden van ganzen. Het is een beschermde diersoort, die hoort bij de provincie. Tegelijkertijd neemt de schade aan het boerenland in de loop der jaren toe, doordat het aantal ganzen groeit. Rigoureuze maatregelen tegen ganzen zijn niet mogelijk, vanwege hun beschermde aard. Het draait in effectief ganzenbeleid dus om de juiste balans.
Faunabeheer Winterganzen 2017-2020
In het Faunabeheerplan Winterganzen 2017-2020, goedgekeurd door de Gedeputeerde Staten, is verwoord hoe de ganzenoverlast wordt bestreden. De bescherming van de ganzen krijgt in hoofdlijn vorm door de ingestelde ganzenfoerageergebieden. Schade door ganzen wordt beperkt door het verjagen en ondersteunend afschot. De begrenzing van de foerageergebieden is door de provincie bepaald op gebiedsniveau.
Opvangplaatsen voor ganzen
Voor de bescherming van ganzen hebben de Gedeputeerde Staten foerageergebieden ingesteld. Dit zijn stukken land waar ganzen vrij mogen neerstrijken om te rusten en eten. Boeren wiens land is aangewezen als foerageergebied mogen ganzen gedurende een vastgelegde periode niet verjagen. Zij ontvangen hiervoor ter compensatie een schadevergoeding van de provincie.
Er zijn algemene en soortspecifieke foerageergebieden. In de algemene gebieden worden de ganzen van 1 november tot en met 31 maart opgevangen. In de soort specifieke gebieden loopt dit van 1 november tot 1 mei en soms tot 1 juni. Het vastgestelde oppervlak bedraagt circa 21.000 hectare in de gehele provincie. Daarnaast is ruim 4000 hectare soortspecifiek foerageergebied ingesteld.
Jagen en verjagen
Ganzen zijn in staat te leren waar ze wel ongestoord kunnen eten en waar niet. In de percelen waar zij niet gewenst zijn moet de boer er voor zorgen dat de ganzen verjaagd worden (om schade aan het land te beperken). Jagers mogen daarom van een half uur voor zonsopkomst tot 12 uur ’s middags op deze percelen jagen, de geschoten ganzen moeten binnen 24 uur in het Fauna Registratie Systeem geregistreerd worden. Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben besloten dat tussen 1 oktober 2019 en 31 mei 2020 een maximaal aantal overwinterende ganzen mag worden geschoten: Kolgans 75.000, Brandgans 100.000 en Grauwe gans 25.000. Hiermee wordt voorkomen dat té veel ganzen worden geschoten en daardoor de instandhoudingsdoelen van de betreffende ganzensoorten in gevaar komen. Schade als gevolg van ganzen aan percelen (die buiten het foerageergebied vallen) wordt door de provincie vergoed, gebaseerd op de door taxateurs van faunazaken getaxeerde opbrengstderving.
Specifiek Ganzennieuws
Handleiding registratie en aanvraag automatische taxactie
Lees het nieuws over het beleid ganzen!
Lees de ontwikkelingen op onze nieuwspagina “nieuws over beleid ganzen‘ – januari 2020.