Leefgebied Open Grasland
voor bescherming van weidevogels en planten
De Coöperatieve Vereniging Súdwestkust U.A. richt zich op agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb) en gebiedsontwikkeling. Behoud van weidevogels is hierin een belangrijk speerpunt. Súdwestkust is één van de zeven collectieven die in Friesland actief zijn.
Bestuursleden en gebiedscoördinatoren van het collectief zetten zich in voor het versterken van de biodiversiteit en natuur inclusieve landbouw in de breedste zin van het woord. Dit met oog voor een gezonde (financiële) positie van de betrokken leden: boeren die in ons verzorgingsgebied deelnemen aan beheer.
Ons werkgebied ligt binnen de gemeente Súdwest-Fryslân, provincie Friesland. Het strekt zich uit van Laaksum tot aan Sneek en de Afsluitdijk. Het beheer en de coördinatie daarvan is opgedeeld in 10 mozaïeken. Hierbinnen liggen een aantal belangrijke weidevogelkernen.
Het Collectief Súdwestkust faciliteert en coördineert het agrarisch natuurbeheer op verschillende leefgebieden: Open Grasland, Natte Dooradering en Water. Elk gericht op een eigen doel en met bijbehorende beheerpakketten voor de boer.
Een landelijk subsidiestelsel
Agrarisch land is altijd een belangrijk leefgebied geweest voor veel soorten dieren en planten. Om alle kwetsbare soorten in dit landschap te beschermen, is er een landelijk subsidiestelsel: het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb).
Collectief Súdwestkust zorgt voor de uitvoering van dit subsidiestelsel in haar werkgebied.
In ons werkgebied onderscheiden we:
voor bescherming van weidevogels en planten
voor bescherming van natte en droge landschapselementen
voor de kwaliteit van het boezemwater
Vastleggen CO2, Reduceren uitstoot broeikasgassen, Vernatten, Opvangen waterpieken en droogte, Omgaan met verzilting
De Coöperatieve Vereniging Súdwestkust is in 2014 ontstaan uit een samenvoeging van de twee agrarische natuurverenigingen: ANV de Kuststripe en ANV de Sudwesthoeke. Deze samenvoeging brengt kennis en expertise dichterbij elkaar en vergroot de slagkracht op het gebied van ANLb. Hier profiteren zowel de natuur als de agrariër van.