Introductie
Weidevogels zijn niet weg te denken uit de weidegebieden in Nederland. Maar het behouden van deze prachtige vogels gaat niet vanzelf en vraagt om veel kennis en inspanningen! Ben jij docent in het groen onderwijs of wil je om een andere reden een les of voorlichting geven over weidevogels? Dan hebben wij voor jou lesmateriaal wat je hierbij kan gebruiken.
Dit materiaal bestaat uit acht lespakketten met daarbij een kort filmpje, een kennisclip. Ook zijn er per lespakket opdrachten opgenomen die je kan inzetten zodat de doelgroep de lesstof actief kan verwerken. De actuele kennis uit onderzoek en uit de praktijk van weidevogelcollectieven is er in verwerkt. Het lespakket is geschikt voor landbouwopleidingen binnen het MBO en HBO, maar ook voor andere doelgroepen die je iets wilt leren over weidevogelbeheer.
De acht lespakketten beslaan de hele jaarcyclus van weidevogels zoals de grutto. Je kunt de hele serie gebruiken in een lessenreeks, maar als je minder tijd hebt kun je ook een eigen selectie maken.
Kijk om te beginnen naar de introductieclip waarin we verder uitleggen waarom dit lespakket is ontwikkeld en hoe je het kan gebruiken.
Heel veel succes met dit lesmateriaal en laat ons vooral weten wat je hiervan vindt! Dit kan via het volgende e-mailadres: info@boerenlandvogels.info. Laat het ook even weten als je de lesdia’s liever in Powerpoint wil ontvangen.
De lespakketten
- Lespakket 1: De grutto als trekvogel
- Lespakket 2: De grutto en zijn leefgebied in Nederland
- Lespakket 3: De grutto heeft een eigen broed-ecologie
- Lespakket 4: De grutto is kwetsbaar
- Lespakket 5: Vernatting
- Lespakket 6: Bloem- en kruidenrijke graslanden
- Lespakket 7: Predatie
- Lespakket 8: Weidevogelbeheer vergt kennis en kunde
Samenwerking
Dit lesmateriaal is gemaakt door docent-onderzoekers van Hogeschool Van Hall Larenstein met behulp van Ruben Smit Productions, agrarisch collectief Súdwestkust, de Bond Friese Vogelwachten, Aeres MBO en Terra MBO. De totstandkoming van deze lespakketten werd mede mogelijk gemaakt dankzij het project LIFE IP GrassBirdHabitats.