Geslaagd Weidevogelfestival 2022!

Workum – De eerste editie van het Weidevogelfestival was een succes.

Het Weidevogelfestival werd georganiseerd op zaterdag 11 juni in het centrum van Workum. Bezoekers konden op diverse manieren kennismaken met weidevogels en het beheer van het landschap voor deze vogels. Voor jong en oud waren er activiteiten georganiseerd.

In Kinderdorp de Pikepôle waren veel activiteiten voor het gezin te beleven. De kinderen konden van alles ontdekken over weidevogels en activiteiten ondernemen zoals schilderen, zeefdrukken, vogels spotten en onderzoek doen in het Weidevogellab.

In het Skriezekafé werd de film ‘De Samenvoeging’ afgespeeld. De film laat zien hoe boeren in samenwerking met het Collectief Sudwestkust het gebied De Samenvoeging daadwerkelijk hebben aangepast tot een biotoop voor weidevogels. In hetzelfde Skriezecafé gaf de BFVW korte workshops weidvogels voor dummies.

De fiets- en wandelexcursies, georganiseerd door het Collectief Sudwestkust hadden voldoende belangstelling en waren volgeboekt. Bijzonder was de exclusieve fiets- en wandelexcursie door de Workumer Nieuwland, een gebied dat normaal niet toegankelijk is voor publiek. Ecologisch boswachter Durk Venema van Staatsbosbeheer liet de prachtige botanische graslanden zien. Een gebied met veel weidevogels en een unieke ervaring voor veel deelnemers.

Op de Greidefûgelmerk stonden de natuurorganisaties, het Collectief Sudwestkust en diverse andere kramen met lekkernijen en duurzame producten. Bezoekers konden in gesprek gaan over waarom het landschap op een bepaalde manier wordt beheerd en welke rol de verschillende organisaties hierin spelen. Hiernaast konden de bezoekers genieten van muziek en straattheater.

Een impressie van het Weidevogelfestival 2022.
Foto’s zijn gemaakt door Jesse van de Pal.