De Weidevogelman vertelt……………….

Deze week verstuurde de Weidevogelman een interessant verhaal via de nieuwsbrief

Ik zie het gras wekelijks nog een beetje groeien, dankzij het zachte weer. Wat er nu bijkomt zal bijdragen aan graslengte in het voorjaar. En aangezien december en januari de maanden zijn om plannen te smeden over perceelgebruik, bemesting en weidegang trek ik je alvast aan de jas over…kuikenland. Die percelen met maaidatum in juni, bedoeld om kuikens van zoemende en springende insecten te voorzien. Die percelen met het bekende nadeel dat er vanaf half mei al gauw geen doorkomen meer aan is en dat je veel massa en weinig kwaliteit oogst.

Vorig jaar was mijn opgewekte advies om dit land in het late najaar goed kort te maaien en in de winter als het even kan te beweiden met schapen. En in het voorjaar te gaan voorweiden met koeien of schapen.

Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut probeerden vorig najaar varianten van kort maaien uit op percelen van het KTC Zegveld. Helaas bleek het daar van weinig invloed op de dikte van het gras in mei en juni. Ook de variant waarbij het gewas gehakseld op het veld bleef liggen, om gewasgroei te drukken èn de wormen blij te maken, springt er niet uit als een beter stukje weidevogelland. (zie najaarsbeheer: weinig effect voor weidelvogel)  Maar het moet gezegd, we hebben het dan over een voorheen intensief gebruikt en bemest veenweideperceel. Ik denk dat deze maatregelen op extensiever gebruikte percelen en zeker op andere grondsoorten als zand en klei meer effect hebben.

‘hoe korter voorbeweid, hoe sterker het effect’

Wat wel hielp, was kort weiden met koeien in april. Het gewas op het proefperceel was half mei zo’n 13 cm korter dan het gras ernaast. Bij een eerdere proef met voorweiden in 2018 was de grashoogte lager en werd er in juni 4,6 ton drogestof van het land gehaald in plaats van 6,7 tot 7,3 (!!) ton. Hoe korter het gras na voorweiden, hoe sterker het effect. De voederwaarde was beter en de hergroei ook. Voorweiden werkt dus en het kan met schapen in februari tot begin april, of met koeien als er voldoende draagkracht is. En dan is er nog iets dat zeker werkt: de voorjaarsbemesting overslaan. Daar wordt het gewas in juni echt dunner van en je oogst betere kwaliteit en minder massa.

Tips:

  • Hou er in je bemestingsplan straks al rekening mee dat percelen met maaidatum in het voorjaar geen bemesting krijgen en benut die mest op betere graspercelen en mais.
  • Kijk naar de mogelijkheden voor een pakket met voorweiden tot 1 mei of 8 mei op je bedrijf. Vraag er eventueel naar bij je collectief.

Met gevleugelde groet,
De Weidevogelman

De nieuwsbrief van de Weidevogelman is een initiatief van de Stichting Weidewinst.
Kijk voor meer informatie weidewinst.nl. 
Eens per maand vertelt de Wedidevogelman over weidevogels. In het broedseizoen is dat twee keer per maand.
Meld je nu gelijk aan als je op de hoogte wil blijven.